eng

Temeljem članka 34. stavka 3. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti (Narodne novine 119/2022) i članka 30. Statuta Instituta za filozofiju Znanstveno vijeće Instituta na svojoj je 8. sjednici održanoj 22. srpnja 2024. godine donijelo

PRAVILNIK O DODATNIM KRITERIJIMA ZA IZBOR NA ZNANSTVENA RADNA MJESTA U INSTITUTU ZA FILOZOFIJU

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom utvrđuju se dodatni kriteriji za izbor na znanstvena radna mjesta u Institutu za filozofiju (u daljnjem tekstu: Institut).

Članak 2.

Postupak izbora na znanstvena radna mjesta uređen je Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te Statutom Instituta.

Članak 3.

Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom Pravilniku odnose se jednako na oba roda.

Članak 4.

1) Na slobodno znanstveno radno mjesto znanstvenici se zapošljavaju u postupku pokrenutom javnim natječajem.
2) Odluku o raspisivanju javnog natječaja iz stavka 1. ovoga članka donosi Znanstveno vijeće. Sastavni dio odluke o raspisivanju javnog natječaja čini odluka o imenovanju stručnog povjerenstva.
3) Stručno povjerenstvo iz stavka 2. ovoga članka sastoji se od najmanje tri člana zaposlena na radnome mjestu više ili iste hijerarhijske razine u odnosu na radno mjesto za koje se provodi izbor, u istom znanstvenom području i polju. Najmanje jedan član stručnog povjerenstva mora biti zaposlen na nekom drugom znanstvenom institutu ili visokom učilištu.
4) Javni natječaj za izbor na slobodna znanstvena radna mjesta objavljuje se u Narodnim novinama, na mrežnim stranicama Instituta i na mrežnom portalu za radna mjesta Europskoga istraživačkog prostora.
5) Natječaj za izbor na slobodna znanstvena radna mjesta raspisuje se sukladno dobivenoj suglasnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih ako se radno mjesto financira iz sredstava Državnog proračuna, a u okvirima Pravilnika o unutarnjem ustroju Instituta i ustroju radnih mjesta.
6) Institut može pojedina radna mjesta financirati iz sredstava koje ostvari iz drugih izvora.
7) Uz pisanu prijavu, pristupnici na natječaj moraju priložiti sljedeće dokumente:

  • životopis s opisom dosadašnjeg znanstvenog rada,
  • popis objavljenih znanstvenih radova,
  • dokaz o akademskom stupnju doktora znanosti,
  • dokaz o ispunjavanju Nacionalnih sveučilišnih, znanstvenih i umjetničkih kriterija za izbor na radno mjesto,
  • dokaz o ispunjavanju dodatnih kriterija za izbor na znanstvena radna mjesta u Institutu,
  • najmanje tri znanstvena rada objavljena ili prihvaćena za objavljivanje u proteklih pet godina,
  • motivacijsko pismo i
  • petogodišnji plan rada koji uključuje i plan istraživanja hrvatske filozofije.

8) Po potrebi, od pristupnika na natječaj može se tražiti da prilože i druge dokumente.
9) Natječajni dokumenti prilažu se u elektroničkom obliku i moraju biti dostupni svim članovima Znanstvenog vijeća Instituta.
10) Stručno povjerenstvo razmatra samo prijave koje su potpune i pravodobne.
11) U postupku izbora na radno mjesto stručno povjerenstvo provodi razgovor s pristupnicima u užem izboru.
12) Stručno povjerenstvo može razgovor s pristupnicima u užem izboru provesti uživo, putem elektroničkih medija ili u hibridnom formatu. Odluku o načinu provođenja razgovora donosi stručno povjerenstvo.
13) Svi zaposlenici Instituta na znanstvenim radnim mjestima imaju pravo prisustvovati razgovoru.
14) Pristupnici u užem izboru imaju obvezu pred Znanstvenim vijećem Instituta održati polusatno izlaganje na temu povezanu s tekućim istraživanjem i prezentirati svoj radni plan za idućih pet godina.
15) Stručno povjerenstvo ocjenjuje ispunjavaju li pristupnici prijavljeni na natječaj zakonske kriterije, Nacionalne sveučilišne, znanstvene i umjetničke kriterije te dodatne kriterije opisane u čl. 8.–13. ovoga Pravilnika te obrazloženim mišljenjem u pisanom obliku, koje sadrži ocjenu svih prijavljenih pristupnika, predlaže Znanstvenom vijeću najboljeg pristupnika najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka za prijavu na natječaj.
16) Ako jedan član stručnog povjerenstva ne potpiše izvještaj, onda izvještaj nije pravovaljan.
17) Znanstveno vijeće donosi odluku o usvajanju ili odbijanju mišljenja stručnog povjerenstva u roku od 30 dana od dana zaprimanja mišljenja stručnog povjerenstva. Odluka o odbijanju mišljenja stručnog povjerenstva mora biti obrazložena.
18) Ako Znanstveno vijeće odbije izvještaj stručnog povjerenstva, natječaj se poništava.
19) Ako se natječaj za isto radno mjesto ponovi, stručno povjerenstvo mora biti u izmijenjenom sastavu.

Članak 5.

1) Znanstvenik koji smatra da ispunjava kriterije za izbor na više znanstveno radno mjesto obvezan je podnijeti pisani zahtjev za izbor na više znanstveno radno mjesto prije isteka roka na koji je izabran odnosno reizabran.
2) Postupak izbora na više znanstveno radno mjesto pokreće se odlukom Znanstvenog vijeća po isteku roka na koji je znanstvenik izabran odnosno reizabran. Sastavni dio odluke o pokretanju postupka izbora znanstvenika na više znanstveno radno mjesto čini odluka o imenovanju stručnog povjerenstva.
3) Stručno povjerenstvo iz stavka 2. ovoga članka sastoji se od najmanje tri člana zaposlena na radnome mjestu više ili iste hijerarhijske razine u odnosu na radno mjesto za koje se provodi izbor, u istom znanstvenom području i polju. Najmanje jedan član stručnog povjerenstva mora biti zaposlen na nekom drugom znanstvenom institutu ili visokom učilištu.
4) Znanstvenik je obvezan dostaviti dokaze o ispunjavanju kriterija za izbor na više znanstveno radno mjesto u elektroničkom obliku, najkasnije u roku od 15 dana od pokretanja postupka izbora. Ti dokazi uključuju:

  • životopis s opisom dosadašnjeg znanstvenog rada,
  • popis objavljenih znanstvenih radova,
  • dokaz o ispunjavanju Nacionalnih sveučilišnih, znanstvenih i umjetničkih kriterija za izbor na radno mjesto,
  • dokaz o ispunjavanju dodatnih kriterija za izbor na znanstvena radna mjesta u Institutu,
  • najmanje tri znanstvena rada objavljena ili prihvaćena za objavljivanje u proteklih pet godina i
  • petogodišnji plan rada koji uključuje i plan istraživanja hrvatske filozofije.

5) Stručno povjerenstvo iz stavka 2. ovoga članka ocjenjuje ispunjava li znanstvenik zakonske kriterije, Nacionalne sveučilišne, znanstvene i umjetničke kriterije te dodatne kriterije opisane u čl. 8. – 14. ovoga Pravilnika te podnosi Znanstvenom vijeću obrazložen izvještaj u pisanom obliku o ispunjavanju kriterija za izbor na više znanstveno radno mjesto najkasnije u roku od 30 dana od dana zaprimanja dokaza o ispunjavanju kriterija.
6) Stručno povjerenstvo razmatra samo prijave koje su potpune i pravodobne.
7) Ako jedan član stručnog povjerenstva ne potpiše izvještaj, onda izvještaj nije pravovaljan.
8) Znanstveno vijeće donosi odluku o usvajanju ili odbijanju izvještaja stručnog povjerenstva u roku od 30 dana od dana zaprimanja izvještaja stručnog povjerenstva. Odluka o odbijanju izvještaja stručnog povjerenstva mora biti obrazložena.
9) Ako Znanstveno vijeće odbije izvještaj stručnog povjerenstva, natječaj se poništava.
10) Ako se natječaj za isto radno mjesto ponovi, stručno povjerenstvo mora biti u izmijenjenom sastavu.

II. KRITERIJI ZA IZBOR NA ZNANSTVENA RADNA MJESTA

Članak 6.

Znanstvena radna mjesta su:

  • znanstveni suradnik,
  • viši znanstveni suradnik,
  • znanstveni savjetnik i
  • znanstveni savjetnik u trajnom izboru.

Članak 7.

Na znanstveno radno mjesto može se zaposliti osoba koja ima odgovarajući stupanj obrazovanja u znanstvenom području i polju, koja ispunjava Nacionalne kriterije za izbor na znanstveno-nastavno, umjetničko-nastavno, znanstveno i nastavno radno mjesto na sveučilištu i znanstvenom institutu te dodatne kriterije opisane u čl. 8. – 14. ovoga Pravilnika i koja je upisana u Upisnik znanstvenika i umjetnika.

Članak 8.

Dodatni kriteriji za znanstveno radno mjesto znanstvenog suradnika jest:

  1. objavljena ili prihvaćena za objavu barem dva znanstvena članka u znanstvenim časopisima indeksiranim u bazama Web of Science i/ili Scopus od kojih je barem jedan objavljen u inozemnom časopisu ili dva poglavlja u knjigama ili jedna autorska knjiga objavljeni kod izdavača navedenih u Dodatku 2 Pravilnika o nagradama za znanstvenu izvrsnost u Institutu za filozofiju
    ili
  2. objavljena ili prihvaćena za objavu barem dva rada iz područja proučavanja hrvatske filozofije ili obranjena doktorska disertacija iz toga područja.

Članak 9.

Dodatni kriteriji za znanstveno radno mjesto višeg znanstvenog suradnika jesu:

  1. objavljeno ili prihvaćeno za objavu barem dvanaest znanstvenih radova, od čega barem šest znanstvenih radova objavljenih u publikacijama indeksiranim u bazama Web of Science ili Scopus ili kod izdavača navedenih u Dodatku 1 Pravilnika o nagradama za znanstvenu izvrsnost u Institutu za filozofiju,
  2. objavljeno ili prihvaćeno za objavu barem šesnaest znanstvenih radova, od čega barem devet znanstvenih radova objavljenih u publikacijama indeksiranim u bazama Web of Science ili Scopus ili kod izdavača navedenih u Dodatku 1 Pravilnika o nagradama za znanstvenu izvrsnost u Institutu za filozofiju,
  3. objavljena ili prihvaćena za objavu, od prethodnog izbora na znanstveno radno mjesto, barem dva znanstvena članka u znanstvenim časopisima ili poglavlja u knjizi ili jedna urednička ili autorska knjiga na temu iz hrvatske filozofije,
  4. prijava, u svojstvu glavnog istraživača, na natječaj za domaći ili međunarodni projekt (neovisno o ishodu prijave) ili sudjelovanje u barem dvjema prijavama, u svojstvu suradnika, na natječaj za domaći ili međunarodni projekt (neovisno o ishodu prijave),
  5. održana barem dva znanstvena kolokvija na Institutu od posljednjeg izbora na više radno mjesto ili reizbora i
  6. sudjelovanje u radu barem dvaju povjerenstava, radnih tijela ili organizacijskih odbora znanstvenih skupova ili ljetnih škola na Institutu od posljednjeg izbora na više radno mjesto ili reizbora.

Za izbor na više radno mjesto obvezni su kriteriji 1., 3., 4., 5. i 6., a za izbor na slobodno radno mjesto kriteriji 2. i 4.

Članak 10.

Dodatni kriteriji za znanstveno radno mjesto znanstvenog savjetnika jesu:

  1. objavljeno ili prihvaćeno za objavu barem dvadeset i četiri znanstvena rada, od čega barem dvanaest znanstvenih radova objavljenih u publikacijama indeksiranim u bazama Web of Science ili Scopus ili kod izdavača navedenih u Dodatku 1 Pravilnika o nagradama za znanstvenu izvrsnost u Institutu za filozofiju,
  2. objavljeno ili prihvaćeno za objavu barem trideset znanstvenih radova, od čega barem dvadeset znanstvenih radova objavljenih u publikacijama indeksiranim u bazama Web of Science ili Scopus ili kod izdavača navedenih u Dodatku 1 Pravilnika o nagradama za znanstvenu izvrsnost u Institutu za filozofiju,
  3. objavljena ili prihvaćena za objavu, od prethodnog izbora na znanstveno radno mjesto, barem dva znanstvena članka u znanstvenim časopisima ili poglavlja u knjizi ili jedna urednička ili autorska knjiga na temu iz hrvatske filozofije,
  4. prijava, u svojstvu glavnog istraživača, na natječaj za domaći ili međunarodni projekt (neovisno o ishodu prijave) ili sudjelovanje u barem dvjema prijavama, u svojstvu suradnika, na natječaj za domaći ili međunarodni projekt (neovisno o ishodu prijave),
  5. održana barem dva znanstvena kolokvija na Institutu od posljednjeg izbora na više radno mjesto ili reizbora i
  6. sudjelovanje u radu barem dvaju povjerenstava, radnih tijela ili organizacijskih odbora znanstvenih skupova ili ljetnih škola na Institutu od posljednjeg izbora na više radno mjesto ili reizbora.

Za izbor na više radno mjesto obvezni su kriteriji 1., 3., 4., 5. i 6., a za izbor na slobodno radno mjesto kriteriji 2. i 4.

Članak 11.

Dodatni kriteriji za znanstveno radno mjesto znanstvenog savjetnika u trajnom izboru jesu:

  1. objavljeno ili prihvaćeno za objavu barem trideset i šest znanstvenih radova, od čega barem osamnaest znanstvenih radova objavljenih u publikacijama indeksiranim u bazama Web of Science ili Scopus ili kod izdavača navedenih u Dodatku 1 Pravilnika o nagradama za znanstvenu izvrsnost u Institutu za filozofiju,
  2. objavljeno ili prihvaćeno za objavu barem četrdeset znanstvenih radova, od čega barem trideset znanstvenih radova objavljenih u publikacijama indeksiranim u bazama Web of Science ili Scopus ili kod izdavača navedenih u Dodatku 1 Pravilnika o nagradama za znanstvenu izvrsnost u Institutu za filozofiju,
  3. objavljena ili prihvaćena za objavu, od prethodnog izbora na znanstveno radno mjesto, barem dva znanstvena članka u znanstvenim časopisima ili poglavlja u knjizi ili jedna urednička ili autorska knjiga na temu iz hrvatske filozofije,
  4. vođenje domaćeg znanstvenog projekta ili prijava, u svojstvu glavnog istraživača, na natječaj za međunarodni projekt (neovisno o ishodu prijave),
  5. održana barem dva znanstvena kolokvija na Institutu od posljednjeg izbora na više radno mjesto ili reizbora i
  6. sudjelovanje u radu barem dvaju povjerenstava, radnih tijela ili organizacijskih odbora znanstvenih skupova ili ljetnih škola na Institutu od posljednjeg izbora na više radno mjesto ili reizbora.

Za izbor na više radno mjesto obvezni su kriteriji 1., 3., 4., 5. i 6, a za izbor na slobodno radno mjesto kriteriji 2. i 4.

Članak 12.

1) Znanstveni radovi su radovi objavljeni u znanstvenim časopisima i znanstvenim knjigama, a mogu biti izvorni znanstveni radovi, pregledni radovi i prethodna priopćenja.
2) Radovi se mogu zamijeniti prema sljedećim kriterijima:

  1. četiri znanstvena rada mogu se zamijeniti jednom znanstvenom monografijom, pri čemu se pod znanstvenom monografijom razumije autorska knjiga s udjelom od najmanje 70% prethodno neobjavljene građe,
  2. jedan znanstveni rad može se zamijeniti jednom uredničkom knjigom,
  3. jedan znanstveni rad može se zamijeniti prijevodom jedne znanstvene knjige,
  4. dva znanstvena rada mogu se zamijeniti prijevodom jedne knjige s klasičnih jezika.

Članak 13.

Uz kriterije opisane u čl. 8. – 12. ovoga Pravilnika, pristupnici za izbor na više i na slobodno radno mjesto trebaju ispuniti i sljedeće kriterije:

  • za radno mjesto znanstvenog suradnika potrebno je skupiti 5 bodova,
  • za radno mjesto višeg znanstvenog suradnika potrebno je skupiti 25 bodova,
  • za radno mjesto znanstvenog savjetnika potrebno je skupiti 45 bodova i
  • za radno mjesto znanstvenog savjetnika u trajnom izboru potrebno je skupiti 65 bodova.

Članak 14.

Bodove donose sljedeće aktivnosti:

  1. objavljen stručni rad (0,5 bodova za rad u domaćoj publikaciji, 0,75 bodova za rad u inozemnoj publikaciji),
  2. objavljena urednička knjiga kod izdavača koji nije naveden u Dodatku 2 Pravilnika o nagradama za znanstvenu izvrsnost u Institutu za filozofiju ili čija izdanja nisu uvrštena u baze Web of Science i/ili Scopus (urednikovi tekstovi u uredničkoj knjizi ne boduju se odvojeno) (2 boda po knjizi),
  3. objavljena urednička knjiga kod izdavača koji je naveden u Dodatku 2 Pravilnika o nagradama za znanstvenu izvrsnost u Institutu za filozofiju ili čija izdanja su uvrštena u baze Web of Science i/ili Scopus (urednikovi tekstovi u uredničkoj knjizi ne boduju se odvojeno) (4 boda po knjizi),
  4. izlaganje na znanstvenom skupu (0,5 bodova za izlaganje na domaćem znanstvenom skupu, 1 bod za plenarno izlaganje, 1 bod za izlaganju na međunarodnom skupu u Republici Hrvatskoj na kojemu je barem polovica izlagača iz inozemstva, 1,5 bodova za plenarno izlaganje, 1,5 bodova za izlaganje na znanstvenom skupu u inozemstvu, 2 boda za plenarno izlaganje, najviši mogući broj bodova je 15),
  5. publiciranje i sudjelovanje u događanjima s ciljem popularizacije znanosti ili rada Instituta za filozofiju (0,5 boda po sudjelovanju ili publikaciji),
  6. usavršavanje na inozemnim sveučilištima ili znanstvenim ustanovama (5 bodova za usavršavanje od 3 mjeseca ili više (u kontinuitetu ili odvojeno), 3 boda za usavršavanje od 1 do 3 mjeseca (u kontinuitetu ili odvojeno), 1 bod za usavršavanje od 1 mjesec, najviši mogući broj bodova je 15),
  7. održavanje pojedinačnih predavanja na inozemnim sveučilištima ili inozemnim znanstvenim ustanovama (1 bod po predavanju),
  8. uredništvo ili članstvo u uredništvu znanstvenog časopisa ili knjižnoga niza (3 boda za obnašanje funkcije glavnog urednika inozemnog časopisa ili knjižnog niza, 2 boda za obnašanje funkcije glavnog urednika domaćeg časopisa ili knjižnog niza, 1 bod za članstvo u uredništvu inozemnoga znanstvenog časopisa ili knjižnoga niza, 0,5 bodova za članstvo u uredništvu domaćega znanstvenog časopisa ili knjižnoga niza),
  9. obnašanje dužnosti glavnog ili izvršnog urednika Priloga za istraživanje hrvatske filozofske baštine i Croatian Journal of Philosophy (3 boda za obnašanje dužnosti glavnog urednika, 2 boda za obnašanje dužnosti izvršnog urednika),
  10. izvođenje nastave u sustavu visokog obrazovanja ili sudjelovanje u znanstvenostraživačkom radu u drugoj ustanovi (1 bod po predmetu, najviši, mogući broj bodova je 5),
  11. mentorstvo doktorandima ili asistentima (2 boda po mentorstvu, najviši mogući broj bodova je 10),
  12. sudjelovanje u povjerenstvima za obranu radova za stjecanje akademskih i znanstvenih stupnjeva (0,5 bod po povjerenstvu),
  13. obnašanje dužnosti u nacionalnim znanstvenim ustanovama i tijelima zaduženim za izradu, provedbu i praćenje propisa povezanih sa sustavom znanosti i visokog obrazovanja (3 boda po vodećoj dužnosti, 1 bod po članstvu),
  14. recenziranje rukopisa znanstvenih radova za časopise ili knjiga (0,5 boda po recenziji rukopisa za domaći časopis, 0,75 bodova po recenziji rukopisa domaće knjige, 0,75 boda po recenziji rukopisa za inozemni časopis, 1 bod po recenziji rukopisa inozemne knjige),
  15. recenziranje inozemnih znanstvenoistraživačkih projekata ili visokoškolskih programa (1 bod po recenziji) i
  16. nagrada za znanstveni rad koju dodjeljuje domaća ili inozemna znanstvena ili visokoškolska ustanova (2 boda).

III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 15.

Svi postupci izbora na znanstvena radna mjesta pokrenuti prije stupanja na snagu ovog Pravilnika provest će se sukladno pravilima koji su bili na snazi u vrijeme pokretanja navedenih postupaka.

Članak 16.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave na mrežnim stranicama Instituta.
Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje vrijediti Pravilnik o dodatnim uvjetima za izbor na znanstvena radna mjesta u Institutu za filozofiju, klasa 644-03/23-01/01, ur. broj 380-01-02-23-56 od 7. travnja 2023. godine

Klasa: 011-01/24-01/03
Urudžbeni broj: 251-818-01-02-24-2
Zagreb, 22.07.2024

dr. sc. Luka Boršić
Ravnatelj Instituta za filozofiju

dr. sc. Pavel Gregorić
Predsjednik Znanstvenog vijeća Instituta za filozofiju